Leeftijdslabels: Goed Gezien!

Er zijn vijf leeftijdscategorieën: AL (alle leeftijden), 6, 10, 12 en 16. Daarnaast worden zes inhoudscategorieën beoordeeld, in aflopende volgorde van ernst: geweld, angst, seks, verslavende middelen, grof taalgebruik en negatieve beeldvorming.

Vanaf 30 september moet elk nieuw programma dat via lineaire kanalen of digitaal wordt aangeboden, voldoen aan de nieuwe classificatieregels. Sommige programma's hoeven niet geclassificeerd te worden, zoals sportuitzendingen, journaals, actualiteitenprogramma’s, muziekconcerten en liveprogramma's. Voor deze programma's zal wel mondeling gewaarschuwd worden voor mogelijk schadelijke inhoud indien nodig.

Lineaire heruitzendingen en digitale herprogrammeringen vallen ook onder de nieuwe regels en moeten onmiddellijk geclassificeerd worden.

Series kunnen geclassificeerd worden via een steekproef, waarbij de hoogste beoordeling geldt voor de hele serie. Elk seizoen wordt afzonderlijk beoordeeld, en indien nodig krijgt een individuele aflevering een hogere leeftijdsclassificatie.

Op het scherm worden het leeftijdslabel en maximaal twee inhoudspictogrammen weergegeven bij de start van een programma en na elke onderbreking. Op de detailpagina’s van VRT MAX worden alle inhoudscategorieën vermeld die tot het leeftijdslabel hebben geleid. Het label AL wordt niet op het scherm getoond.

In trailers verschijnen de pictogrammen die horen bij het programma.

Voor meer informatie over het classificatiesysteem, raadpleeg de website van de Vlaamse regelgever: goedgezien.tv.